Brunello di Montalcino sa medzi červenými vínami z Talianska týči ako diamant. Výnimočný charakter tohto vína, ktorý spočíva v hĺbke, komplexnosti a elegancii, ho radí medzi to absolútne najlepšie, čo táto krajina vína môže ponúknuť. Elixír pochádzajúci z okolia mestečka Montalci
no v toskánskej provincii Siena je svedectvom talianskeho umenia a tradície výroby vína. V tomto blogu sa budeme venovať jeho koreňom, jedinečným vlastnostiam a výnimočnému postaveniu medzi talianskymi vínami.
Korene Brunella
Prvé záznamy o červenom víne nazývanom „Brunello“ pochádzajú už zo začiatku 14. storočia. Prvý vinár z Montalcina, ktorý v polovici 19. storočia začal vedome experimentovať s jednoodrodovým vínom zo Sangiovese, ktoré by bolo vhodné na dlhodobú archiváciu, bol Clemente Santi. A práve jeho vnuk Ferruccio Biondi-Santi ako prvý predstavil modernú verziu Brunella di Montalcino, víno, ktoré viac než dekádu dozrievalo vo veľkých dubových sudoch.
Do konca 2. svetovej vojny existoval jediný producent Brunella - vinárstvo Biondi-Santi, ktoré dovtedy prišlo na trh iba štyrmi ročníkmi - 1888, 1891, 1925 a 1945. Vysoká cena a prestíž tohto vína inšpirovala ďalších vinárov a v 60-tych rokoch, kedy tento región získal štatút DOC, ho už vyrábalo 11 vinárstiev. Tento počet sa každú dekádu zdvojnásoboval a v roku 1980 získalo Montalcino štatút DOCG. Dnes ho už vyrába viac než 200 väčšinou menších vinárstiev, ktoré v roku 2021 uviedli na trh 11.4 milióna fliaš.
Terroir Montalcina
V porovnaní s takmer 17 tisíc ha vysadenej plochy v oblasti Chianti je Montalcino so zhruba 1 200 ha relatívne malá vinárska oblasť. Oblasť Montalcino má jedno z najteplejších a najsuchších podnebí v Toskánsku. Aj tu dopadá na severne orientované svahy menej hodín slnečného svitu a sú vo všeobecnosti chladnejšie než južne orientované svahy. Preto vinice vysadené na severných svahoch dozrievajú pomalšie a majú tendenciu produkovať vína, ktoré sú drsnejšie a aromatickejšie. Naopak, vinohrady na južných a západných svahoch sú vystavené intenzívnejšiemu slnečnému svitu a morským vetrom, vďaka čomu vznikajú vína s väčšou silou a komplexnosťou.
V oblasti Montalcino sa pestujú jedinečné klony Sangiovese, ktoré vznikli v súlade s jej špecifickým terroirom. Práve vďaka nadmorskej výške a podnebiu tu Sangiovese dozrieva plnšie a dôslednejšie než kdekoľvek inde v Toskánsku. Tieto faktory prispievajú k telu, farbe, extraktu a trieslovinám a oproti Chianti má Brunello plnšiu štruktúru s typickou vôňou a chuťou černíc, tmavých čerešní a malín, ale aj čokolády, kože a fialiek. Mnohí Brunello prirovnávajú k burgundskému Pinot noir s hladkými trieslovinami a zrelým ovocným charakterom.
Sangiovese - srdce a duša Brunella
Brunello di Montalcino sa vyrába výlučne z odrody Sangiovese, známej svojou expresívnosťou a univerzálnosťou. Víno tradične prechádza dlhšou maceráciou, počas ktorej sa zo šupiek extrahuje farba a chuť. Po fermentácii dozrieva vo veľkých sudoch zo slavónskeho duba.
Väčšina výrobcov rozdeľuje svoju produkciu na štandardné Brunello, tzv. normale a verziu riserva. Brunello di Montalcino normale sa uvádza na trh 50 mesiacov po zbere úrody, pričom riserva prichádza na trh ešte o rok neskôr. Podľa aktuálnych požiadaviek na zrenie stanovených v roku 1998 musí Brunello pred uvedením na trh zrieť 2 roky v dubovom dreve a minimálne 4 mesiace vo fľaši.
Rosso di Montalcino
Rosso di Montalcino ponúka prístupnejšiu a cenovo dostupnejšiu príležitosť pre tých, ktorí hľadajú esenciu Sangiovese z tejto preslávenej talianskej vinárskej oblasti. Hoci nemá taký potenciál na zrenie alebo komplexnosť ako Brunello di Montalcino, predstavuje skvelý úvod do vín z tejto oblasti.
Presne ako Brunello, aj Rosso sa vyrába zo 100 % Sangiovese, ktoré sa pestuje v rovnako vymedzenej oblasti. Víno však pred uvedením na trh zrie v dubovom dreve iba šesť mesiacov a celkovo jeden rok. To umožňuje výrobcom produkovať víno, ktoré sa na trh dostane skôr, zatiaľ čo ich Brunello dozrieva. V menej ideálnych ročníkoch dokonca niektorí výrobcovia presunú všetko svoje hrozno na výrobu Rosso di Montalcino a Brunello nevyrábajú.
Vášeň v každom dúšku